Tonttuemäntä Tuiskauksen joulukakku 5


Ainekset:

200 g kaltattuja manteleita
100 g paahdettuja hasselpähkinöitä
300 g sokeroituja hedelmiä (esim. appelsiininkuorta, sitruunaa)
100 g kuivattuja viikunoita tai taateleita
155 g saksanpähkinää
1-2 kpl kärvisteleviä riehupähkinöitä
30 g kaakaota
1 tl kanelia
1 tl jouluista mausteseosta: kanelia, inkivääriä, maustepippuria, muskottia
2 tl joulun tunnelmaa
1/3 tontunkuppi (n. 120 g, n. 0,75 dl) hunajaa
1 tontunkuppi (155 g, n. 2,4 dl) tomusokeria
1 salainen ainesosa

Pilko pienemmäksi mantelit, pähkinät (kärvistelevät riehupähkinät voi korvata saksanpähkinällä tai niitä voi yrittää hätistää kauemmas keittiöstä), viikunat ja sokeroidut hedelmät. Lisää kaakao, puolet kanelista, jouluinen mausteseos sekä joulun tunnelma. Sekoita hyvin.

Laita hunaja ja yhtä ruokalusikallista lukuunottamatta kaikki tomusokeri kattilaan. Kuumenna ja sekoita, kunnes pisara seosta kiinteytyy kylmässä vedessä. Ota pois hellalta ja lisää pähkinäseos sekä salainen ainesosa, jos tiedät, mikä se on. Älä kysy minulta, sillä en kertoisi, vaikka tietäisin. Se on salaisuus.*

Laita matalaan n. 45 x 38 cm astiaan leivinpaperia ja kaada seos paperin päälle. Peitä toisella leivinpaperilla. Paista 180 C uunissa 30 minuuttia. Anna jäähtyä, ota jäähtyneenä pois muotista. Ripottele päälle loput tomusokerista ja kanelista. Tarjoa seuraavana päivänä suuhun sopivina paloina.

Maistuu ihanalta glögin taikka kahvin kera. Makoisia hetkiä tonttu-cuisinen parissa!

Jouluterveisin,

Magdalena

*Kakku on herkullista ilman salaista ainesosaakin, vähemmän tonttumaista vain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 ajatuksia aiheesta “Tonttuemäntä Tuiskauksen joulukakku

 • Anna-Mari

  Niin, olis ollut hyvää jos ei olisi palanut uunissa! Ihan pidin ohjeen mukaan ja on palanutta ja tosi pahaa. Menipä pitkän pennin edestä pähkinöitä ja muita aineksia hukkaan. Ei olisi pitänyt varmaan paistaa ollenkaan. HARMITTAA minua ja lapsia jotka olivat mukana tekemässä, meni parit joululahjaviemiset uusiksi…

  • Magdalena Hai Artikkelin kirjoittaja

   Voi ei! Olen tosi pahoillani. 🙁 En ymmärrä, mikä teillä meni vikaan. Tein itse kakun ihan tuon ohjeen mukaan ja pidin sitä jopa vähän pidempään uunissa, koska muottini oli aavistuksen pienempi. Muistittehan laittaa leivinpaperin kakun päälle paiston ajaksi? Se on tärkeää, koska leivinpaperi estää kakun palamisen. Se on myös huomattava, että tämä joulukakku ei ole kakku sanan varsinaisessa merkityksessä, se ei siis nouse missään vaiheessa, vaan lopputulos on eräänlainen toffeemainen ”namu”. Kuten sanottua, tonttujen käsitys asioista on hieman erilainen kuin meidän muiden.

   Kakusta huolimatta iloista Joulua,
   Magdalena

 • Anna-Mari

  Jaaa johan joulusta vierähti aikaa, eikä suinkaan enää harmita! Joulu oli iloinen palaneesta kakusta huolimatta. 🙂 Noh, uudemman kerran yritetään ensi jouluksi, ja sitten vahdin kuin haukka ettei pala! Nimittäin paistamattomana maistui niiiin herkulliselta… pitää kysyä kotitontulta kunhan seuraavan kerran nään, josko antaisi vähän neuvoja miten saan sen onnistumaan.

  • Magdalena Hai Artikkelin kirjoittaja

   Kiva kuulla! Tonttuemäntä Tuiskauskin oli kovasti pahoillaan kun kerroin, kuinka teidän kakullenne kävi. Hän pohti, että hänen tontturakenteinen (mikä ei tarkoita, että se olisi tehty tontuista, vaan että tontut ovat tehneet sen) uuninsa saattaa olla hitaampi paistamaan ruokia kuin ihmisten maailman tehokkaat sähköuunit. Salaista ainesosaa hän ei silti suostunut paljastamaan. Simpura.

Kommentointi on suljettu.