Ruusu Ursulalle / Happy Birthday Ursula K. Le Guin!


ruusu

I wish to take this time in my corner of the net to wish a very happy birthday to Ursula K. Le Guin, and thank you for all the gifts of telling you have bestoved upon us. The world would not be the same without your imagination.

~oOo~

Armoitettu kertoja Ursula K. Le Guin täyttää tänään 85 vuotta. Haluan sen kunniaksi suositella teille kirjaa tältä aikamme arvostetuimpiin tieteis- ja fantasiakirjailijoihin kuuluvalta taiteilijalta. Kahdesti haarautuva puu (alkuteos The Telling, 2000) kuuluu Le Guinin hainilaiskirjoihin ja kertoo tiedosta ja tiedon katoamisesta.

Kahdesti haarautuva puu

On vaikea selittää, miksi tämä kirja kolahti minuun niin hyvin. Luin sen vuosi-pari sitten ja nautin tavattomasti sen verkkaisesta, pohdiskelevasta kerronnasta. Kahdesti haarautuva puu oli matka hyvin kauas ja silti hyvin lähelle, eikä siinä tapahtunut kovin paljon, vaikka kokonainen historia tapahtui. Monta historiaa! Kirjassa kuvattu maailma oli karu ja surumielinen, mutta Le Guin kuvaa sen asukkaita lämmöllä, joka lämmittää myös lukijaa. Lukukokemus oli rauhoittava.

mazit

 

Mutta myös Kahdesti haarautuvan puun teemat puhuttelivat. Kirja kertoo maailmasta, joka on menettänyt historiansa ja saanut tilalle vieraan maailmankäsityksen. Le Guin punoo tähän hienosti yleisinhimillistä pohdintaa siitä, millä tavalla me näemme maailman, ja miten tarinat, joita kerromme, muokkaavat tuota näkemystä. Mitä jos tietyt tarinat olisi kielletty?

”Ei ollut olemassa mitään oikeaa tekstiä. Ei ollut yleisesti hyväksyttyä versiota. Ei ollut olemassa mitään Puuta, vaan monia, monia puita.”

ei ole tekstiä

Vaikka kahdesti haarautuva puu on jo 14 vuotta vanha teos, se on edelleen ajankohtainen ja tuore. Ehkä se tulee olemaan sitä aina.

”Mutta eihän tämä ole Suuri Tarina, tämä on vain osa sitä, vain pieni osa sitä…”

tarina

 

~oOo~

 

Ursula Le Guinin syntymäpäivän kunniaksi Osuuskumma tarjoilee ihkaensimmäisen Ursulansa ePubina tästä linkistä. Kannustan kääntämään katseenne myös Vaskikirjojen suuntaan, heiltä on nimittäin ilmestynyt hainilaistarinoiden kokonaisuus Neljä anteeksiantoa, jonka on kääntänyt sama kääntäjä kuin Kahdesti haarautuvan puun, Jyrki Iivonen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...