Peli poikki – Rikotaan hiljaisuus 2


Kun olin 9-vuotias, vanhemmiltani kysyttiin, kuinka puhun niin hyvin suomea.

Kun olin 10-vuotias, opettaja sanoi, että ainoana kouluni tytöistä en voisi koskaan olla Lucia-neito. Olin liian tumma.

Kun olin 11-vuotias, eräs äiti kielsi pientä tytärtään hymyilemästä minulle maalaismarkkinoilla. Hän sanoi tytölle: ”Minähän sanoin, ettet puhu noille!”

Kun olin 13-vuotias, lempinimeni koulussa oli Hulda. Hulda Mustalainen.

Kun olin 14-vuotias, vartijat ja myyjät alkoivat seurata minua kaupoissa. Äitini opetti minua pitämään kädet poissa taskuista, etten näyttäisi ”niin epäilyttävältä”. Totta kai tiesin jo silloin, ettei epäilyttävyydelläni ollut mitään tekemistä käsieni kanssa.

Kun olin 17-vuotias, minut uhattiin hakata kadulla silmiinpistävän tumman ulkonäköni takia.

Kun olin 18-vuotias, minulle alettiin tarjota rahaa seksistä – englanniksi – silloin kun käytin kirkkaanpunaista huulipunaa.

Kun olin 19-vuotias, tuntematon mies tuli baarissa pöytääni, heristi nyrkkiä kasvojeni edessä ja kirosi: ”S***tanan albaanih**ra!”

Kun olin parikymppinen, isot miehet kadulla kertoivat, että minun tulisi ”painua kotiini.”

Olen kantasuomalainen.

Tänään olen 38, ja olisin voinut olla Jimi Karttunen. Sympatiaa ja tsemppiä kaikille, jotka joutuvat sietämään rasistisia idiootteja.

Helsingissä järjestetään tänään mielenosoitus maassamme yhä röyhkeämmäksi käyvää rasismia vastaan. Tästä linkistä lisää tietoa.

peli-poikki

Rasistisia möyhäyskommentteja ei tulla hyväksymään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 ajatuksia aiheesta “Peli poikki – Rikotaan hiljaisuus

  • Ben

    Löysin tämän kommentin vasta äsken, tarkistaessani kotisivusi osoitetta Hugo-palkintoehdokasluetteloani varten, siksi siis tällainen ”myöhäiskommentti”. Mutta pakko oli kommentoida luettuani tuon juttusi. En voi ymmärtää miten kukaan voisi pitää sinua muuta kun kantasuomalaisena. Itse en ole koskaan muuta ajatellutkaan (jos nyt ylipäänsä olen ajatellut ”juuriasi”). En ymmärrä noita jutussasi esittelemiä ihmisiä, outoja.

    • Magdalena Hai Artikkelin kirjoittaja

      Tämä onkin hyvä esimerkki siitä, että rasismi on tyhmää. 🙂 Kantasuomalaisten kärsimä rasismi on Suomessa itse asiassa yllättävän yleinen kokemus. Meillä on niin pitkään ollut niin rajoittunut kuva siitä, miltä ”oikea” suomalainen näyttää. Siihen lokeroon ei ole mahtuneet edes kantikset. Mutta mun tyyppisten ihmisten satunnaiset kokemukset tuskin on mitään sen rinnalla, mitä selkeämmin rodullistetut kokee. Ei bussit jätä tien viereen ja alan olla sen verran vanhakin, että saan käyttää ihan minkä väristä huulipunaa haluan. 😉

Kommentointi on suljettu.